Слов'янські веди. Сварог - бог чого?

Стародавня слов'янська культура сьогодні напівзабутих. Її хотіли навмисно знищити, насильно вводячи християнство: адже віра в сили природи і духів, які населяють мир, не уживалася з церковними канонами. Однак народна пам'ять живуча. І тепер багато нащадки онуків Дажбога повертаються до своїх витоків, знайомлячись з тим, як жили їхні предки, у що вірили, яких звичаїв дотримувалися.

Сварог - бог чого? Цікавляться цим питанням люди, які тільки починають вивчати слов'янський пантеон. Цим ім'ям східна гілка наших предків називала духу вогню, сімейного вогнища, ковальської справи. Він був великим воїном і небесним ковалем з величезною силою. Правда, варто зауважити, що існують вельми суперечливі відомості про нього. Приміром, іншого персонажа слов'янської міфології - Дажбога (Сонце) називають в Іпатіївському літописі сином Сварога, тобто бога Неба. Інші ж вважають його сонячним покровителем. Слов'янський бог Сварог має й інші імена. Балтійські племена іменували його Сварожичем або Радгостом і поклонялися йому в Ретре-Радгосте (Польща). Атрибутами його були списи і кінь, а також величезний вепр. У Словаччині він був відомий під ім'ям Рарог. Має багато спільного з етруським Велхансом, фінським Ільмаріненом, римським Вулканом.

Хто такий Сварог, бог чого, стає ясно, якщо перевести його ім'я з санскриту. Слово «свар» позначає «світло, небо», суфікс «ог» перетворює його в коваля. Тому божество можна вважати творцем священного вогню, його хранителем і господарем. Також він протегував розвитку знань: подібно грецькому Гефестові, цей бог подарував кліщі людям і навчив їх плавити залізо і мідь. Сварог встановив перші закони на землі, заповідаючи чоловікам мати тільки одну дружину, а жінкам - тільки одного чоловіка.

Бог сонця Сварог був нащадком хтонических істот Сітіврата і Кр'та, але на противагу їм він володів світлом, вогнем і ефіром. Можна вважати, що собою це божество замінило більш древніх богів-деміургів (як Зевс змінив на Олімпі свого батька Урана) і дало життя новому поколінню. Воно творить руками, без допомоги слів або магії, тому створює світ матеріальний.

Сварог - бог чого? Оскільки він протегував ковалям, то будь-яка майстерня цих умільців, будь горн був його капищем. У цьому місці поклоніння перед кумиром повинен завжди горіти вогонь, бути присутнім металеві предмети. Наприклад, підійде молот, палка-лом, ковадло, адже саме Сварог ввів людей в залізний вік. За цей людство приносило йому требу у вигляді сиру і сирників, символів небесних хлібів. А сам ідол може мати зовсім непоказний вигляд: звичайний камінь великих розмірів з нанесеним на ньому знаком вогню. Свято божества відзначають чотирнадцятого листопада, в день християнських святих Кузьми і Дем'яна.

Хто ж такий Сварог, бог чого, достовірно невідомо. Знаємо, що він не увійшов в Пантеон, складений Володимиром до прийняття ним християнства, проте його згадують давньоруські письмові джерела. Швидше за все, це був не сформований кимось персонаж міфології, а збірний образ природної стихії вогню і вогню, прирученого людиною. А перед такою силою людина завжди відчував трепет.


» » Слов'янські веди. Сварог - бог чого?