Що таке Біблія - підручник історії або істина в першій інстанції?

На питання про те, що таке Біблія, відповісти коротко неможливо. У 3 столітті д.н.е. цар Єгипту Птолемей захотів мати в Олександрійській бібліотеці грецький переклад Біблії. Але прислані з Юдеї 72 перекладача не знали, що перекладати. І пояснили це таким фактом. У єврейському тексті Біблії є кілька рівнів тексту. Спочатку прочитуються слова, потім відраховуються певні літери: кожна 7, потім кожна 10, кожна 50. І виходить новий текст, який служить тлумаченням до попереднього. Птолемей наказав перевести просто основний текст. Так з'явилася на світ Септуагінта - переклад Старозавітних книг на давньогрецьку мову. Але це лише історія Біблії. А якщо подивитися з мирської точки зору, то питання про те, що таке Біблія, має пряму відповідь: Біблія - це зібрання книг, які поділяються на 2 частини: Старий Завіт і Новий Завіт.

Написані до приходу Христа Старозавітні тексти можна розділити на чотири групи:

  • книги законів;
  • книги історіческіе;
  • книги учітельние;
  • книги пророчі.

Книги законів (закон єврейською мовою - «Тора») по-іншому називаються Пятикнижием Мойсея, а складаються вони з наступних книг:

  • Буття - оповідає про створення світу і людини, про всемогутність Бога, його премудрості і велику любов, проявом якої стало створення людини за образом і подобою своєю. У Бутті описана найбільша трагедія - гріхопадіння людини і вигнання його з раю.
  • Результат - розповідає про переселення євреїв з Єгипту. Серце цієї книги - найбільша подія - Синайське одкровення. Це оповідання про те, як Мойсей прийняв від Бога 10 заповідей.
  • Левіт - книга про старозавітному духовенство.
  • Числа - оповідає про кількість колін Ізраїлевих, а також продовжує опис мандрів євреїв по пустелі.
  • Второзаконня - повторення Мойсеєм заповідей новому поколінню, народженому під час виходу.

Підводячи підсумок, скажемо, що в книгах закону Бог вчив людей закону правди, щоб підготувати їх до прийняття закону любові, який принесе Христос.

Історичні книги включають в себе:

  • Книга Ісуса Навина - розповідає про завоювання землі обітованої.
  • Суддів Ізраїлевих - охоплює період від завоювання Ханаана до появи царської влади. Бо в той час у євреїв було єдине в світі теократичну державу.
  • Рут - доповнення попередньої книги, з акцентуванням уваги на життєписі простих людей.
  • Книги Царств (1-4) - описує історичний проміжок між правлінням царя Саула і руйнуванням першого храму Навуходоносором.
  • Хронік - доповнення до попередньої книзі.
  • 1-а книга Ездри - містить докладний опис повернення євреїв з вавилонського полону, а також будівництва 2-го храму.
  • Книга Неємії - доповнює попередню книгу і відкриває подробиці духовного відродження єврейського народу.
  • Естер - ця книга оповідає про витоки появи єврейського свята пурім.

Загальна канва цих книг робить доступним для розуміння промисел Творця у подіях історії та активну участь Бога в житті людей. Від свого людинолюбства Господь прагне виправити гріховну природу людини, відвернути його від служіння ідолам і звернути до себе.

Учительниє книги - за своєю суттю тексти повчальні. Вони навчають людини тому, як треба ставитися до подій повсякденного життя, не втрачаючи з уваги Бога і його заповіді:

  • Книга Іова - описує житіє великого старозавітного праведника Іови.
  • Книги Соломона - дарують нам поетичний прообраз церкви як нареченої Христової.
  • Псалтир - це особлива частина старозавітних текстів. В давнину на Русі по ній навчалися абетці. Це безцінне джерело молитви, і кожне Богослужіння насичено молитвами з цієї книги. Але найважливіше, що Псалтир рясніє яскравими пророцтвами про Христа.

Пророчі книги - це книги чотирьох великих пророків: Ісаї, Єремії, Єзекіїля і Даниїла. А також дванадцяти інших малих пророків. Практично всі найважливіші пророцтва були так чи інакше пов'язані з народженням Ісуса Христа.

Додатково слід згадати про неканонічних текстах. Такими вони вважаються тому, що вони не збереглися в єврейському оригіналі. Серед них Премудрості Ісуса сина Сираха, Книга премудрості Соломона, Товит і деякі інші. Ці книги не увійшли в Канон, але включені в Септуагинту як корисні і повчальні. Зрозуміло, що поділ на групи носить умовний характер. У пророчих книгах багато історичних фактів, а в історичних книгах є пророцтва.

Та частина Святого Письма, яка була написана після народження Христа, називається Новим Завітом і цілком присвячена одній ключовій темі і однієї виняткової особистості - Ісусу Христу, який є і досконала доброта, і досконала новизна в історії людства. Можна сказати, що Новий Завіт представляє з себе одну велику книгу, яка, в свою чергу, складається з 27 книг. Звичайно, якщо судити не за обсягом, а за ступенем важливості. Основу новозавітних текстів становлять 4 Євангелія:

  • від Матфея;
  • від Марка;
  • від Луки;
  • від Івана.

Євангеліє в перекладі з грецького означає «Блага вість». І вістка цю приніс сам Христос, і звістка ця і є Христос. В Євангелії говориться про Божественне походження Христа, його чудовому різдво від діви, незвичайної премудрості, хресній стражданні, смерті, його славне воскресіння і сходженні на небеса. По відношенню до решти новозавітним книгам Євангеліє є книга основних істин.

Діяння святих Апостолів можна віднести до історичних книг Нового завіту. Дана книга розповідає про життя перших християнських громад, апостольських проповідях. Також до новозавітних текстів зараховані 21 послання св. Апостолів. Вони є викладом основних істин християнського віровчення.

Серед усіх новозавітних книг є одна особлива - Апокаліпсис. Це грецьке слово означає «одкровення». З цієї книги ми дізнаємося про майбутню долю церкви і світу, про важкій боротьбі церкви проти всіх виплодків пекла, про кінець історії, тріумф Ісуса Христа і перемозі агнця Божого над силами темряви.

Ось з чого складається і як трактується православна Біблія. Але це не дає остаточну відповідь на питання про те, що таке Біблія. За словами апостола Павла, якщо людина читає Біблію, і не вірить у Христа, то розум його засліплений, а на розумі лежить покривало. До цих пір іудеї, читаючи Біблію, розуміють тільки слова, але не сенс самого священного писання. Треба уточнити, що під іудеями Павло мав на увазі людей, що не вірують у Христа як в сина Божого.

Близько 200 років тому святий Серафим Саровський приблизно так відповів на питання про те, що таке Біблія: Біблія - є книга богодухновения, читаючи яку можна розмовляти з Богом. Якщо читаєш Старий заповіт, то ти розмовляєш з Богом, а коли читаєш Євангеліє, то Господь розмовляє з тобою. Якщо людина з увагою прочитає всю Біблію, Господь не залишить сього подвигу і нагородить сього подвижника даром розуміння.

Вже минуло стільки років, але ніхто не спростував слова святого старця. Може, це так?


» » Що таке Біблія - підручник історії або істина в першій інстанції?