Коли і де народився Ісус Христос?


Де народився Ісус Христос? Здавалося б, ця людина є найвідомішою історичною особою на всій планеті. І вже точно немає йому рівних на Європейському континенті. Які можуть бути питання, якщо всі відповіді давно не просто дано, більше того, зведені в канон і не можуть бути переглянуті? Де народився Ісус Христос, ким він був, як і коли він помер - все це відомо. Так йдуть справи для віруючої половини християнського світу.де народився Ісус ХристосДруга половина, представлена атеїстами, відповідає на всі ці питання ще простіше: Ісуса не існувало. Адже це найпростіша логічний ланцюжок: якщо немає Бога, отже, не могло бути і його сина. Де народився Ісус Христос? Та ніде! За результатами соціальних опитувань останніх кількох років, більше десяти відсотків респондентів з країн Західної Європи та Америки, не пов'язаних з релігією, вважають, що цей персонаж ніколи реально не існував.

Проблема історичної особистості

Однак все дещо складніше. Багато сучасних дослідників сходяться на думці про те, що така людина все ж існував. Зрозуміло, з віками його життєвий шлях обріс міфологічними подробицями і фантастичними доповненнями.Ісус Христос народивсяЗадачу відокремити зерна від полови і поставили собі вчені, які зайнялися дослідженням проблеми історичної особистості Христа. Важливими залишаються і питання про те, в якому році народився Ісус Христос, яким був його реальний життєвий шлях. Однак точної відповіді на них поки не знайдено.




Вперше раціоналістична критика Біблії і сумніви в абсолютній правдивості того, що в ній написано, зародилися в XVII-XVIII століттях. Основними джерелами вивчення стали стародавні документи, які відносяться до самого початку нашої ери і містять будь-які згадки про цю людину. Цінними джерелами до сьогоднішнього дня є «Іудейські старожитності» Йосипа Флавія, «Аннали» Тацита, листування Траяна і Плінія молодшого та ін. У самій Біблії також міститься ряд фактів, які опосередковано можуть служити доказами реального існування Христа. Наприклад, вказівки деяких його недоліків ніби нестриманості, як в епізоді з вигнанням торговців з храму, або недостатньо шанобливому ставленні до батьків.

в якому році народився ісус христос

Нинішні історики вказують, що повністю вигаданий персонаж напевно був би абсолютно ідеалізованим, без будь-яких вад. Один із сучасних дослідників цієї особистості - історик Шарль Гіньебер - на питання про те, коли і де народився Ісус Христос, відповів, що сталося це дійсно десь в Галілеї в бідній родині в період правління імператора Августа. За його словами, немає ніяких підстав заперечувати реальне існування Ісуса. Спираючись на вивчену картину історії Римської імперії в зазначений період, побутового життя і порядків її східних провінцій, а також на критичний аналіз повідомлень про Христа, сьогоднішні історики реконструюють життєвий шлях нехай незвичайного, але абсолютно реальної людини. Так, Ісус Христос народився на Близькому Сході, був невідомим богословом, а перетворився в одну з найзагадковіших особистостей світової історії.

Поділися в соц мережах: