Мати Тереза - скарб світу

Якщо запитати, хто в руйнівному XX столітті з'явився символом милосердя, то більшість людей не замислюючись, дадуть відповідь: «Мати Тереза». Ця маленька, зморшкувата, усміхнена бабуся з натрудженими, непропорційно великими долонями для багатьох дітей, жебраків, старих, смертельно хворих людей стала справжньою матір'ю. Вона на своєму прикладі змогла показати, що любов - це не переживання або вибух емоцій. Це - дієслово, дія, щоденна праця, зречення від себе.

Вона несла світло Божественної Ісусової любові без слів і повчань, а лише прикладом свого життя, благотворним дією і повнотою Божественної присутності в своєму серці.

Мати Тереза: біографія

Ця дивовижна жінка народилася в албанському місті Скоп'є в кінці літа 1910. Сім'я маленької Агнеси Гонджа Бояджіу (саме так звали майбутню матір Терезу) була вельми заможної. Агнеса росла слухняною, уважною, музичної та творчої дівчинкою. Уже тоді їй мріялося служити людям: працювати вчителем або поїхати місіонеркою в Африку, або нести світло через твір віршів та оповідань.

Мати привчала Агнеса і інших своїх дітей до милосердя і співчуття, часто повторюючи, що навколо є безліч дорослих і дітей, яким нічого їсти, нічого одягнути, ніде жити. Всією сім'єю вони разом відвідували хворих, жертвували жебраком їжу та одяг, давали гроші на лікування. Молитва і праця були основними цінностями в сім'ї Бояджиу.

До своїх дванадцяти років Агнеса була впевнена, що повинна присвятити себе служінню Богу. Однак життя в чотирьох стінах монастиря і турбота лише про спасіння своєї душі їй здавалися сущим егоїзмом. Тому у вісімнадцять років вона приєдналася до ордена Лореттскіх сестер, вивчила англійську і незабаром відпливла до Калькутти, щоб справами проявити Божественні любов і милосердя до людей.

Біографи дуже люблять цитувати переписку матері Терези зі своїм братом, в якій вона каже, що брат-офіцер служить королю, у якого два мільйони підданих - і це значна робота. А вона стає на службу Королю усього світу.

Саме в Індії розпочала свою роботу молода черниця - в країні з неймовірною бідністю і безжальної убогістю. Калькутта в 30-і роки минулого століття представляла собою страхітливе для європейця видовище. Отруйні змії, жалюгідні хатини пліч-о-пліч з розкішними палацами, гори сміття, в яких народжувалися, жили і вмирали сотні тисяч людей.

І в такому оточенні мати Тереза провела майже шістнадцять років, навчаючи дівчаток географії та історії, організовуючи школи для дітей вулиць.

У 1948 році вона отримала з Ватикану дозвіл стати вільною черницею-місіонеркою і покинути свій орден. Молода жінка змінила свою сукню на дешеве біле сарі з блакитною смужкою по краю і пішла за закликом Господа, служити Йому в найбідніших районах Калькутти.

У монастирі вона не відчувала ні в чому потреби - завжди були їжа, притулок і нічліг. А тепер життя черниці докорінно змінилася - їй доводилося спати на підлозі в трущобах, харчуватися, чим доведеться. Але в кожному злиденному, хворому, вмираючому людині вона бачила і любила Ісуса.

Мати Тереза цілком віддалася у владу Волі Божої, втілюючи в життя слова Писання. Її добровільної місією стала сама сумна і страшна з усіх можливих - допомога вмираючим людям, щоб вони могли гідно і радісно перейти в інший світ.

Так, черниця заснувала Будинок для вмираючих бідняків, в який приймалися всі хворі і страждаючі люди, від яких відмовилися навіть близькі. Об'їдені щурами і мурахами, покриті гнійниками і струпами, потворні і мало схожі на розумних істот - всі вони знаходили тут ласкаве слово, турботу і любов.

Ця маленька жінка доглядала за страждаючими бідняками в останні години їхнього земного життя, щоб вони могли «померти красиво, як ангели».

Кожен свій новий дня мати Тереза починала з довгої молитви, щоб очистити перш свою душу від гніву і себелюбства, а потім з радістю і благословенням виходити на служіння до людей.

Спочатку їй допомагало всього дванадцять сестер, але поступово рух розрослося по всьому світу. Більше трьохсот тисяч співробітників у вісімдесяти країнах тепер несли допомогу і світло любові в дитячі будинки, лепрозорії, клініки для хворих на СНІД. Такий гігантський праця не міг залишитися без уваги, і в 1979 році скромною бідної черниці з Калькутти присудили Нобелівську премію миру. Показово те, що кошти, які традиційно витрачалися на банкет, мати Тереза попросила передати «своїм людям» - так вона називала страждають, заради яких працювала.

Своє служіння вона продовжила в різних «гарячих» точках: Південна Африка, Ліван, Північна Ірландія, Бейрут, Спітак, Чорнобиль. Вона завжди і в будь-яких обставин вела себе без страху перед небезпеками, що не схилялася перед можновладцями, а надходила як справжній Божий чоловік. Так вона себе відчувала - олівцем у руках Бога, який пише лист любові всьому світу.

Часто матір Терезу дорікали в тому, що вона просто латає діри, що причина бідності і бід залишається, а її дії тонуть в океані світових проблем. Вона відповідала, що Господь не закликав її бути успішною, але закликав бути вірною. Так вона щиро виконувала слова Писання про те, що треба дбати «про малих цих» - страждають і потребують, висловлюючи кожною своєю дією любов до Ісуса.

Вона зовсім не боялася смерті, адже це всього лише повернення додому, де її чекають улюблений Господь і безліч людей, з якими вона попрощалася. При цьому мати Тереза любила земне життя і вважала, що кожен день - це свято. Її знамените висловлювання про життя можна тепер зустріти скрізь - від ресторанного меню до стін СНІД-центрів.

Мати Тереза перейшла у вічне життя у вересні 1997 року, коли їй було 87 років. В Індії був оголошений всенародний траур, а проводжати свою улюблену черницю в останню путь вийшло більше півтора мільйонів чоловік.

Вона не шукала шанування і слави, але щира любов, яка так щедро виходила з її серця, запалила відповідної любов'ю і надією мільйони людей. Ця маленька зморшкувата старенька-черниця змогла всім своїм життям нагадати світові, що християнська благодійність - це не надлишки багатства або грошові пожертвування. Це створення блага силами власної душі і власного життя.

Мати Тереза: висловлювання

«Ми повинні зробити крок один одному назустріч, щоб розділити радість кохання. Але ми не зможемо дати те, чого самі не маємо. Ось тому потрібно молитися. І тоді молитва дасть нам чисте средце».

«Ви хочете взяти інтерв'ю зі мною? Краще розмовляйте з Богом».

«Хто Ісус для мене? Це Слово, яке слід вимовити. Це Світло, Мир, Любов ... Це голодний, якого треба нагодувати .. Бездомний. Одинокий. Хворий! Небажаний! Каліка! Сліпий! Ув'язнений! ... Я люблю Ісуса всім серцем, усім своїм єством. Йому я віддала все, навіть свої гріхи ...»

"Вчора вже пішло. А Завтра ще не настав. У нас є тільки Сегодня. Так давайте почнемо!"


» » Мати Тереза - скарб світу