Будда - це хто? Гаутама Будда


В останні десятиліття в нашій країні відроджується інтерес до релігій. Люди, які намагаються зрозуміти сенс життя і знайти відповіді на питання про те, як досягти гармонії і позбутися від страждань, звертають свої погляди не тільки на християнство як на основну традиційну віру в нашій державі, а й на мудрі стародавні істини Сходу. Однією з таких релігій є буддизм.

Вчення про свідомість

Буддизм як етичне вчення, релігія, філософія і культурна традиція зародився в шостому столітті до нашої ери на північному сході давньої індійської цивілізації. Згодом буддизм став однією з трьох світових релігій поряд з християнством та ісламом і є найстаршою з них.

Будда - це.

Християнство з'явилося пізніше нього більш ніж на п'ять століть, а іслам - на дванадцять. Буддизм визнаний різними народами світу і є основною релігією безлічі країн Сходу: Індії, Китаю, Непалу, Японії, Таїланду, Кореї, Монголії та інших. У нашій країні його послідовниками є жителі Калмикії, Бурятії і Туви. Все більше послідовників знаходить це вчення і в країнах Заходу, залучаючи не тільки своєю екзотичністю, а й можливістю розвитку багатьох прихованих здібностей, якими володіє кожна людина.

Буддизм визначається не тільки як релігія, а й як філософське вчення про пробудження і звільнення свідомості, духовному просвітління. Заснований він був Буддою Шак'ямуні, який відомий всім як індійський принц Сіддхартха Гаутама.

Незвичайний принц

На території сучасного Непалу розташовується стародавнє місто Лумбини, який до нашої ери був однією з індійських провінцій. Імовірно в 563 році до Різдва Христового саме тут і народився в царській родині царевич Гаутама, якому у спадок повинен був перейти трон батька-раджі. Але незважаючи на те що принц ні в чому не потребував і жив у розкоші, він весь час відчував внутрішнє незадоволення своїм становищем. Він нескінченно віддавався невиразним мріям і мріям, годинами міг сидіти в тіні дерев, розмірковуючи про сенс життя. При зануренні в глибокі споглядання його відвідували незвичайні моменти просвітління свідомості.

Будда - це бог.

Раджу став тривожити характер сина, і він намагався захистити його від знань про людські страждання і від релігійного навчання. Але ще при народженні принца одним з провісників було предречено, що Гаутама повинен стати або великим правителем, або святим. Незважаючи на всі зусилля його батька, спрямовані на те, щоб зробити сина царем, принцу був уготований другий шлях - духовного просвітлення. І визначив це один випадок, який стався з Гаутамой на прогулянці.

Правда життя

Згідно з легендою, принцу захотілося дізнатися більше про життя простих людей, і він виїхав за межі палацу. Там він по черзі зустрів хворої людини, старезного діда, похоронну процесію і мандрівного самітника. З розмов із слугою і зустрінутими їм людьми він зрозумів, що хвороби, старіння, муки і смерть неминучі, і люди змирилися з цим. Гаутама усвідомив, що ніхто не може керувати своєю долею, що в підсумку задоволення навіть багатих звертаються в прах, і життя не має сенсу. З цих миттєвостей їм була повністю загублена безтурботність дитинства і юності, і життя в такому її вигляді стала неприйнятною для нього. Охоплений відразою до всього навколишнього світу, він прийняв рішення відмовитися від спадщини, сім'ї, майна і вдома, щоб, прийнявши чернецтво, присвятити життя вивченню того, як позбавитися від страждань і подолати їх.

Шлях до пробудження

У 29 років тепер уже колишній царевич почав вивчати всі відомі тоді на Сході філософські системи та йогические практики медитації, ставши учнем йогів-наставників. Йому вдалося досягти високих рівнів свідомості, але він не був цим задоволений, оскільки мучили його питання і проблеми життєвих страждань так і залишилися не дозволені.

Це Будда Гаутама.

Тому він вирішив покинути своїх наставників і усамітнитися в джунглях південно-східній Індії, вибравши шлях суворого самокатування. Ставши відлюдником і ведучи суворий аскетичний спосіб життя, через шість років він виявив, що такі методи більше виснажують організм і затьмарює свідомість, а не наближають до істини звільнення від страждань.

Тоді Гаутама зосередився на глибокої медитації і, перебуваючи в ній, усвідомив, що потрібно уникати крайнощів і не займатися самокатуванням або зайвим потурання самому собі, а йти по серединному шляху. Сидячи під деревом джамбо, яке пізніше стало називатися деревом Бодхі, він дав слово, що не встане, і не вийде з стану медитації, поки до нього не прийде Істина.

Пробудження

Одного разу травневій вночі в повний місяць Гаутама, сконцентрувавшись на сході ранкової зорі, досяг повного просвітлення. У той момент, коли, нарешті, Істина відвідала його у всій своїй красі, він досяг пробудження і звільнення своєї свідомості. Колишній царевич Гаутама став Буддою. "Будда" - це "пробуджений", "абсолютно просвітлений".

Життя - це страждання. Будда.

У момент прояснення Гаутама не тільки побачив з незвичайною ясністю все своє життя, але і відчув загальний зв'язок всього людства з незримим світом. Всесвіт постала перед його очима в своїй плинності і нескінченності. Спокою ніде немає. Все несеться в невідомі дали. Все в світі пов'язано, і одні події відбуваються з інших. Всі істоти знищуються і відроджуються знову. Жага буття і життя обурює спокій в душі людини і веде його по шляху страждань - тепер він чітко усвідомлював це. Будда Гаутама тепер точно знав, з чим йому потрібно боротися, щоб знайти спокій і позбутися від реалій цього страшного і недосконалого світу, наповненого стражданнями, слізьми, скорботою і болем.

Преображення і народження вчення

Побачивши світобудову в його справжньому світлі і вийшовши з мороку невідання, Гаутама завершив пошук Істини і досяг духовного перетворення. Він змінився і знайшов велику мудрість і співчуття до всього живого. Пізніше, навчаючи своїх учнів, він стверджував, що співчуття - необхідна якість, якою повинен володіти справжній пробудженого - Будда. Ця властивість може осягнути тільки просвітлений розум, воно мало доступно душі, блукає в невіданні.

Будда в філософії - це.

Змінившись внутрішньо, Будда усвідомив, що його призначення полягає в тому, щоб не тільки самому користуватися плодами своєї просвітління, але й донести до людей відкриту ним велику Істину. Це і стало основною причиною створення його вчення. Воно засноване на тому твердженні, що життя - це страждання. Будда вказав на основні причини цього недосконалості. Він стверджував, що для звільнення від всіх страждань необхідно досягти просвітлення і пробудження свідомості. Шлях, необхідний для духовного піднесення і звільнення від страждань, - шлях до нірвани. Нірвана - вищий стан просвітлення і блаженства, якого зміг досягти Будда. Це, за його твердженнями, доступно кожній живій істоті, і будь-яка людина має прагнути до такого звільнення. Так, колишнім принцом було створено вчення про чотири благородні істини і вісімковому шляхи досягнення вищих станів свідомості.

Мандрівний проповідник

Багато недосвідчені люди вважають, що Будда - це бог. Але сам він заперечував це, стверджуючи, що є всього лише наставником для тих, хто вирішив пройти шляхом просвітлення і досягнення пробудження. Перед самим Гаутамой постав вибір того, чи буде він насолоджуватися власним звільненням або передасть свій досвід іншим людям. "Співчуття - одне з найважливіших якостей", - говорив Будда. Це і стало вирішальним фактором для того, щоб вести подальше життя в якості мандрівного проповідника. Він прийняв своє призначення - нести людям вчення про позбавлення від страждань.

Індійський Будда.

Протягом 45 років перший пробуджений індійський Будда подорожував по всій країні, передаючи свій досвід людям самих різних станів і каст. Його вчення було відкрито для всіх, навіть для прихильників інших релігій і філософій. Щоб зберегти вчення, Будда зі своїми послідовниками створив чернечу громаду, в яку вступили тисячі новонавернених.

Протягом багатьох століть вчення Гаутами не втратило своєї актуальності. Також в світі присутні страждання, хвороби, убогість, смерть і сльози. Також люди шукають шляхи звільнення від нещасть і бід і знаходять розраду у вірі. Багато хто з них звертаються до буддизму як до релігії, що вказує шлях до змін у житті. І всі вони прагнуть до пізнання тих станів свідомості, які зміг осягнути Будда. У філософії це і є кінцева мета осягнення таємниці сенсу життя та розкриття основних питань буття.

Поділися в соц мережах: