Що таке "алілуя" в церковній термінології?


Алілуя! Це слово багато людей вимовляють, навіть не замислюючись над його змістом. Дійсно, що означає «алілуя»? Так говорять, коли хочуть підкреслити подяку Богові за благополучний вихід зі сформованої проблеми, будь то криза чи хвороба, проблеми в родині або на роботі.

Хвала Богу в Псалмах Біблії

Починаючи і закінчуючи службу в храмі, священнослужитель співає урочисту пісню і вимовляє: «Алілуя!» А що це таке? Це слово прийшло з арамейської мови і залишилося неперекладеним, так само як і «амінь», що означає «так буде так». Дослівного перекладу у нього немає, а значення можна зрозуміти читаючи Псалми, де хвала Богу вживається більше 24-х раз. Цим словом починається практично кожен Псалом, ним же і закінчується.

що таке алілуя

Згідно єврейському тлумаченню, дане слово можна розділити на два: «аллил» і «я». Перше означатиме «хваліть», а друге - «Яхве» (Бог). Тепер стає зрозуміло, що значить «алілуя». Це вигук «воздайте хвалу Богу»: «віддайте хвалу Богу в піснях, віддайте хвалу Богу своїм життям, віддайте хвалу Богу з подякою, віддайте хвалу Богу в слухняності».що значить алілуя

Величне вигук має багато перекладів. Це і «Хвала Господу», «Будь благословенний, Господь», «Великий наш Бог», «Дяка Богові» і безліч інших.

«Алілуя» в православ'ї

Щоб розібратися з тим, що таке «алілуя» в православ'ї, досить побувати на службі в церкві. При згадці Святої Трійці священик тричі вимовляє «Алілуя!», вихваляючи і звеличуючи Отця, і Сина, і Святого Духа.

Особливо значущі Літургії, супроводжуючі Малий хід, читання Євангеліє, Причастя, не можна уявити без величного «Алілуя». Коли робиться акцент на тому, чому присвячено служіння, вимовляють «Хвала Богу».що таке алілуя в православ'ї

Всенічне бдіння багаторазово переривається хвалою. Невичерпна сила слова «алілуя» дає надію праведникам потрапити в Нове Небо і Нову Землю, потрапити в Вічне Царство. Воно, як золота нитка, проходить через все Писання, через всі молитви і хвали Богу, як підтвердження віри у велич Триєдиного Бога.

Остання книга Біблії «Одкровення» також складає хвалу Богу через апостола Іоанна, який був забраний на Небеса і чув голос, що говорить: «Алілуя! Господь Бог є Цар Вседержитель! »

Багато богослови вважають, що сам Бог велів залишити неперекладеним два слова, «алілуя» і «амінь», щоб підкреслити їх божественність, щоб люди частіше замислювалися над тим, що це означає.

«Алілуя» як причина розколу церкви в 15-17-х століттях




До 15-го століття в православній церкві співали, але не замислювалися над тим, що таке «Алілуя». Значення слова залишалося таємничим. Соборна грамота, послана псковським духовенством, була спрямована митрополиту. Причина суперечки полягала в тому, співати «Алілуя!» Один раз або тричі. 1454 став переломним, коли Ефросин Псковський відправився в великий Константинополь, щоб отримати відповідь на питання про те, що таке «алілуя» і скільки разів його треба співати. Преподобний Ефросин стверджував, що відповідь він отримав від самої Богородиці, і співати треба суто, тобто один раз.

У 1551 році під час Стоглавого Собору було введено спів подвійний «Алілуя». У 17-му столітті грецькі церкви вже співали потрійну або трегубую «Алілуя». Не бажаючи відставати від грецької церкви, нововведення підхопив російський патріарх Никон.

1656 став роком появи в Росії старообрядців, які не прийняли нововведення Никона. Вони вважали трегубую «Алілуя» і хрещення трьома пальцями єрессю. Після Великого Московського Собору, що пройшов в 1666 році, сугуба «Алілуя» була остаточно заборонена.

Молитва і хвала Богу

Щоденна молитва віруючого також повинна починатися і закінчуватися хвалою Богу, тоді людина в покаянні дякує йому за дар віри, за обітниці про прощення гріхів. «Алілуя» в молитві означає, що Бог завжди з нами, Він веде нас по життю, і ми вдячні Йому. Кожна віруюча людина повинен розібратися з тим, що значить «алілуя».алілуя значення

Це слово є гімном любові, віри, надії. Його співають, коли дякують Богові за обітниця Вічного життя. Навіть у смерті можна знайти радість, адже обітниця воскресіння з мертвих дає радість зустрічі з Ісусом Христом, Богом Отцем і Святим Духом на Небесах.

Алілуя любові - хвала вічної любові на землі

Що таке «алілуя любові»? Пісня з такою назвою стала гімном любові більше 30 років тому, коли вперше прозвучала рок-опера «Юнона і Авось». У той час, час прокомуністичного Радянського Союзу, яке згадування про Бога каралося, заборонялося хрестити дітей, заборонялося відкрито відвідувати храми, і поява скандальної рок-опери підірвало уми обивателів.

Опера «Юнона і Авось» була написана на основі реальних подій, але оповита величчю храмового співи, підкреслюючи, що реальна любов знаходиться під покровом самої Богоматері. І ось уже 30 років звучить невмирущий гімн «Алілуя любові».

Реальна історія вічного кохання

«Юнона» і «Авось» - назва двох вітрильників, на яких плавав красень дворянин Микола Рязанов, улюбленець самої Катерини Великої. З 14-ти років присвятив своє життя військовій кар'єрі, ставний військовий не прийшовся до двору і в результаті інтриг був відправлений в Іркутську область, де одружився з розрахунку на багатій Ганні Шеліхова. Однак цей шлюб не був благословенний Небесами, дружина графа помирає молодий, Рязанова відправляють до Японії. Потім він потрапляє в Петропавловськ, а звідти прямує до Каліфорнії, де за свої гроші набуває судна «Юнона» і «Авось».

Тут же серце вояки підкорює 15-річна дочка коменданта Кончита. Між ними спалахує любов, проте виникає реальна перешкода: Рязанов був православним, Кончита - католичкою. Граф відправляється в Росію, щоб отримати дозвіл на шлюб, проте по дорозі вмирає. що таке алілуя любовіНіжна Кончита залишилася вірною своїй першій любові, щоранку вона йшла на кам'яний мис, дивилася на океан і чекала свого судженого, а коли дізналася про його смерть, пішла в монастир, де провела довгі 50 років. Ось така історія дала життя рок-пісні «Алілуя любові».

Поділися в соц мережах: