Псалом 90: для чого читають 40 раз? Сенс тексту, значення для людини


На жаль, люди звертаються до віри частіше під час життєвих складнощів. Багато хто знає, що допомагає псалом 90, для чого читають його не один раз. А в чому сенс цього заходу? Навіщо твердити один і той же текст? Давайте розберемося. Адже будь-хто може опинитися віч-на-віч з такими випробуваннями, що сподіватися доведеться тільки на допомогу Господа.

псалом 90 для чого читають

Історія молитви

Текст цей древній. Більш він відомий за першими словами: «Живий у допомозі». Розміщений він в одній з книг Старого Завіту (псалтир). У різні часи вірші ці використовувалися в різних служіннях. Приміром, у Страсну п'ятницю обов'язково звучав псалом 90. Для чого читають цей текст, зрозуміло з його змісту, а також з роз'яснень перших послідовників Ісуса. Його текст можна знайти в Євангелії від Луки і від Матвія. Там вказується, що вірші ці вимовляються віруючим, схильним диявольській спокусі. Справа в тому, що в усі часи людині доводиться стикатися з серйозними випробуваннями. Здебільшого вони відносяться до так званих спокусам духу. Одні не можуть встояти перед можливістю збагатитися за чужий рахунок, інші жадають дружин чи чоловіків сусідів і так далі. Крім того, віра людини постійно піддається ударам з боку диявольських сутностей. Багато хитрощів застосовуються посланцями пекла, щоб збити послідовника Христа з істинного шляху. У такі моменти і приходить на підмогу псалом 90, для чого читають його стільки, скільки потрібно, щоб позбутися від гріховних помислів.

псалом 90 для чого читають російською

Поради священнослужителів

Знаєте, молитва вважається особливим працею віруючої людини. Це робота його душі. Як кажуть, не хлібом єдиним. Суть цього виразу дуже глибока. Будь-яка людина зобов'язаний розвивати свій дух, невпинно трудитися для того, щоб засвоїти заповіді Господні. Адже від народження вони не даються. Їх слід вивчати, осмислювати, порівнюючи свою поведінку з тим еталоном, що дав нам Христос. Звичайно, для цих цілей застосовується безліч текстів. Але проти спокус і гріховних бажань найкраще допомагає псалом 90. Текст молитви, для чого читають його, а також суть цього дійства добре роз'яснив Феофан Затворник. Цей Святий запевняв, що вірші (псалми) необхідно заучувати. І робиться це не заради марнославства. Навпаки. Коли віруючий працює з Писанням, він його осмислює, постійно знаходить все нові грані закладених там думок і почуттів. Поступово молитви стають не «уроком», а нагальною необхідністю. Приміром, відчуває віруючий страх за себе або близького. Тут би йому і згадати, якщо вивчив раніше, зазначений вірш. Адже розуміння його дозволяє заспокоїтися і направити помисли до послуху і смирення. Виходить, що таким чином позбавляються від непотрібної гордині. Від сумнівів і гневливости теж застосовується псалом 90, для чого читають його до тієї пори, поки не заспокояться гріховні почуття в душі. Але не просто шепотіти вірш потрібно, а думати над змістом постійно. Так людина занурюється у світ праведності, під крило Господнє.

псалом 90 для чого читають відгуки

Псалом 90: для чого читають 40 раз




Ви пам'ятаєте, з чого ми почали? У Євангелії від Луки говориться, що вірш цей потрібний для захисту від спокус. Вони у всіх свої. Але будь-яка людина розуміє, коли відхиляється від істинного шляху. Його почуття перебувають у безладді, спокій покидає душу. Думки розгублені або потрапляють у полон диявольських спокус. На інших такий бідолаха дивиться не як на братів у Христі, а як на ворогів, звинувачуючи у власних неприємностях. Ось тут і потрібен псалом 90. Для чого читають (російською в тому числі) його, ми вже розібрали: суть вірша в тому, щоб відчути зв'язок з Господом, його заступництво і добру захист. Зрозуміло, що для цього потрібен час. От і придумали читати псалом сорок разів. Поки вдумується людина в сенс віршів, його сумніви випаровуються, а віра в Господа оживає в душі.

псалом 90 для чого читають 40 раз

Чи варто довірятися магів та чаклунів?

Не секрет, що люди звертаються до всякого роду фахівцям, які запевняють їх у своїх надзвичайні здібності. Маги стверджують, що їх молитви Всевишньому володіють більшою силою. Тобто виходить, що самому-то людині і робити нічого не потрібно. Він грошики віддасть, а його позбавлять від псування або пристріту, долю виправлять. Звичайно, в це можна вірити. Однак Господь каже, що душа всякого трудитися повинна. Адже ніякий фахівець не зможе штучно змусити людину усвідомити борг перед оточуючими, рідними і собою. А саме в цьому полягає відмова від спокуси. Виходить, є в цьому якийсь обман або, якщо завгодно, самозаспокоєння, засноване на ліні. Не потрібно ходити до когось, коли будь-хто може використовувати молитви. Вони ж всякому доступні. А робота душі – безцінна. І нічим її замінити не можна. І вже тим більше не варто впускати у власний діалог з Господом людей, що не заслуговують довіри.

Псалом 90: для чого читають

Відгуки віруючих говорять про серйозну роботу, яка необхідна для досягнення результату. І проводити її слід постійно. Краще вивчити текст і згадувати про нього щоразу, як в голову лізуть непотрібні думки, ніж спохвачуватися, коли вже біда на порозі. Той же Феофан Затворник, коли говорив про 90 псалмі, радив людям його читати скрізь. У наш час ніхто ж не заборонить текст шепотіти в метро або по дорозі на роботу. Для цього його тільки вивчити треба. А потім і час у дорозі, виявляється, з користю можна провести. Ще рекомендував Святий разом з цим віршем читати 26 і 69 псалми. Вони разом дозволяють глибше усвідомити суть доброти Господа нашого.

псалом 90 текст молитви для чого читають

Як сприймати 90 псалом

Наведемо кілька рекомендацій за змістом тексту. Якщо його уважно і вдумливо прочитати, то стане зрозуміло, що він просякнутий добротою, життєстверджуючими ідеями. Будь-який страх, що природно виникає у людини, що спостерігає сучасні події, повинен розвіятися як дим. Основна фраза: «Господь – сподівання моє ». Навіщо ж переживати і страшитися, якщо все відбувається з волі Його. А доброта і любов до людей Господній не піддаються сумніву. Це кожен відчуває протягом всього свого життя. Хоча, на жаль, з таким висновком не всі погоджуються. Суть їхніх аргументів, однак, неглибока і суто егоїстична. А варто лише спробувати вникнути в слова, як з'ясувалося, що немає спокус, з якими людина не може впоратися, і гріха, від якого не зуміє відмовитися. На всі здатний той, у кого в серці. А домогтися такого стану і допомагає описуваний псалом та інші старовинні біблійні тексти.

Поділися в соц мережах: