Апостол Павло - автор більшої частини книг Нового Завіту


Павло - апостол, який був посланий Ісусом Христом до поган. Так євреї називали і мабуть продовжують називати всіх людей, які вірять в інших Богів. Звідки сьогодні можна почерпнути ті чи інші відомості про цю людину? В основному з публікацій, подібних до цієї, а також різних книг, словників та енциклопедій релігійного змісту. Читачам слід знати про те, що автором більшої частини книг Нового Завіту є саме апостол Павло.

Біографія цієї людини може бути заснована на його посланнях і книзі "Дії Апостолів". Більшістю дослідників книга датується сімдесятими-першою половиною вісімдесятих років першого століття нашої ери. Написана вона після смерті апостола, і її авторство приписується євангелісту Луці. Можна зустріти статті, в яких стверджується, що деякі уривки "Діянь Апостолів" підносяться так, ніби їх розповідає сам апостол Павло.

Аргументується така заява тим, що розповідь ведеться від першої особи, а значить це слова особисто апостола. Насправді, такі аргументи не просто хиткі, але навіть дивні. Дивина полягає в тому, що автор книги Діянь дійсно вживає слово "Ми", але при цьому пише: "Ми і Павло", "Йшла за нами і Павлом" і так далі. Очевидно, що це слова одного з його супутників. Апостол Павло в своїх посланнях згадує, що Лука продовжує залишатися з ним, називає його своїм співробітником і коханим лікарем.

Отже, апостол Павло, що згодом став учителем поган, був народжений в місті Тарс. Це була столиця на Півдні Малій Азії. Вважається, що його батько з коліна Веніаміна. Своє перше ім'я Савл майбутній апостол імовірно отримав на честь царя Саула. Друге його ім'я, відповідно, Павло. Його батьки мали римське громадянство, яке згодом співслужило службу апостолу, позбавивши його від бичування.

Виховувався Савл в строгих фарисейських традиціях, хоча вищевказане громадянство Риму, звичайно, припускає часті контакти з язичницької середовищем. Згодом його вчителем стає Гамалиїл - дуже відомий і шанований в ті часи фарисейський Патріарх, учитель Закону Божого. Апостол Павло в своїх посланнях називає себе ревним прихильником фарисейського вчення. У книзі Діянь описано, як він, будучи юнаком, спостерігав, як євреї забивають на смерть диякона Християнської церкви Стефана.




З тих пір Савл починає ревно і навіть фанатично переслідувати християн. Прямуючи в Дамаск, він був раптово зупинений надприродною силою і звернений до християнства. При цьому сам апостол завжди вірив, що продовжує служити Богові своїх предків, але визнає Ісуса Христа істинним Спасителем, обіцяним в писаннях древніх пророків. Тепер Савл стає настільки ж ревним проповідником Христа Спасителя. Три роки майбутній апостол живе в Аравійській пустелі. Там, за словами Павла, йому був Ісус особисто і викладав йому істинне вчення.

Потім він пробує проповідувати нове вчення в Дамаску, але іудеї йому не дозволяють. Тоді Павло направляється до Єрусалиму, де знайомиться з такими апостолами Ісуса Христа, як Яків, Петро, Іван. Згодом, після кількох років проживання в рідному Тарсі, апостол Павло відправився в Антіохію, куди його закликає апостол Варнава. Там в Антіохії відбувалося справжнє пробудження серед язичників. Варнава вірив в обіг Савла Христом і те, що Ісус обрав його апостолом для язичників.

Разом вони робили свої місіонерські подорожі. З ними був і племінник Варнави Марк, а потім постійним супутником Павла стає Лука, що згодом став євангелістом і автором книги "Діяння Апостолів". Особисто апостол Павло заснував безліч Християнських церков, у тому числі в Македонії, Галатії, Коринті, Фессалониках, Филиппах.

Крім суто євангельських текстів, про життя і діяння апостола оповідають багато інших книги і перекази. За зберігся переказами він був страчений методом обезголовлювання під час гоніння Нероном в Римі в 64 році. Пам'ять апостолів Павла і Петра Церква відзначає 29 червня.

Поділися в соц мережах: