Іоанн Богослов. Тлумачення "Апокаліпсису" Іоанна Богослова


Остання книга Святого Письма, а точніше Нового Завіту, носить назву "Одкровення Іоанна Богослова". Але частіше її називають "Апокаліпсисом". Більш таємничої книги неможливо уявити. А її друга назва вселяє страх. Те, що в "Одкровенні" зашифровані події прийдешнього кінця світу, зрозуміло вже з назви. Але як дізнатися, про що саме писав Іоанн Богослов, адже про свої бачення апостол розповів неоднозначно?

Іоанн Богослов

Трохи про автора "Апокаліпсису"

Серед дванадцяти апостолів, слідували всюди за Сином Божим, був один, якому Ісус, будучи вже на хресті, доручив турботи про свою матір - Пресвятій Діві Марії. Це був Іоанн Богослов.

Євангеліст був сином рибалки Зеведея і дочки святого Йосифа (Обручника Діви Марії) Соломії. Батько був людиною заможною, у нього були наймані робітники, сам він займав значне місце в іудейському суспільстві. Мати служила Господу своїм майном. Спочатку майбутній апостол був в числі учнів Іоанна Хрестителя. Пізніше разом зі своїм молодшим братом Яковом Іоанн покинув човен батька на Генісаретському озері, відгукнувшись на заклик Ісуса Христа. Апостол став одним із трьох найбільш улюблених учнів Спасителя. Святий Іоанн Богослов став навіть називатися наперсником - так говорили про людину, особливо близькому кому-небудь.

апокаліпсис Іоанна Богослова

Коли і як був написаний "Апокаліпсис"?

Вже після вознесіння Ісуса, на засланні, апостолом був написаний "Апокаліпсис" або "Одкровення про долю світу". Після повернення з острова Патмос, куди і був засланий, святий написав своє Євангеліє на додаток до вже існуючим книгам, авторами яких були Марк, Матвій і Лука. Крім цього, апостол Іоанн створив три послання, головна думка яких полягає в тому, що йде за Христом потрібно вчитися любити.

Відхід з життя святого апостола оповитий таємницею. Його - єдиного з учнів Спасителя - не стратили і не вбили. Приблизно 105 років було святому, коли сам Іоанн Богослов наполіг на власному похованні живцем. Могилу його розкопали на наступний день, але там нікого не було. У зв'язку з цим згадуються слова Христа, що апостол не помре до другого пришестя Спасителя. Багато віруючих впевнені в правдивості цього вислову.

храм Іоанна Богослова

"Апокаліпсис" Іоанна Богослова

Сама назва книги апостола в перекладі з грецької мови означає "одкровення". Написання останньої з частин Нового Завіту відбувалося приблизно в 75-90 роках після Різдва Христового.

Деякі дослідники Біблії сумніваються щодо апостола до авторства самої таємничої книги, так як стиль написання "Євангеліє від Івана" і "Апокаліпсису" відрізняються. Але існують аргументи на користь святого.

  1. Автор називає себе Іоанном і каже, що йому було одкровення від Ісуса Христа на острові Патмос (саме там перебував у засланні святий).
  2. Подібність "Апокаліпсису" з посланнями апостола і Євангелієм від його імені за духом, стилю і деяким виразами.
  3. Древні свідчення, що визнають, що Іоанн Богослов є автором останньої книги Святого Письма. Це оповідання та учня апостола св. Папія Ієрапольського, і св. Юстина Мученика, який жив довгий час в одному місті зі святим старцем, і багатьох інших.

Суть "Одкровення"

Від усього Нового Завіту остання книга відрізняється за стилем і змістом. Одкровення від Бога, які отримав апостол Іоанн Богослов у формі видінь, оповідають про появу на землі антихриста, його числі (666), повторному пришестя Спасителя, кінець світу, Страшний Суд. Вселяє в серця надію те, що останнім пророцтво книги описує перемогу Господа над Дияволом після нелегкої боротьби і поява нових неба і землі. Тут буде вічне царство Бога і людей.

апостол Іоанн Богослов

Цікаво те, що число звіра - 666 - досі розуміється буквально, при тлумаченні всієї книги виявляється лише ключем до розгадки літерного змісту імені антихриста. Настане потрібний час - і весь світ дізнається, як звуть противника Христа. З'явиться людина, яка обчислить кожну букву в імені Сатани.

Тлумачення Одкровення Іоанна Богослова

Необхідно знати і пам'ятати, що "Апокаліпсис", як і будь-яка з книг Святого Письма, вимагає особливого підходу. Потрібно користуватися іншими частинами Біблії, працями св. Отців, Вчителів Церкви, щоб правильно зрозуміти написане.

Існують різні тлумачення на "Апокаліпсис" Іоанна Богослова. Багато хто з них суперечливі. І в цьому світлі, за висловом одного з тлумачів, протоієрея Фаста Геннадія, причина суперечності в тому, що кожна людина по своєму розуму намагається зрозуміти сенс видінь святого апостола, дарованого Божим Духом. Тому й істинна розшифровка таємничої книги можлива тільки завдяки Йому ж. А вислів святого Іринея Ліонського свідчить, що Божий Дух там, де Церква. Тільки Її тлумачення "Апокаліпсису" може бути правильним.




Головним тлумаченням "Одкровення" вважається праця святого архієпископа Кесарії - Андрія, датоване VI століттям. Але є книги інших священнослужителів і богословів, що пояснюють значення написаного в "Апокаліпсисі".

церква Іоанна Богослова

Зміст початку "Апокаліпсису"

Один із сучасних авторів тлумачень останньої книги Святого Письма - отець Олег Моленко. Храм Іоанна Богослова - так називається церква, настоятелем якої він є. Його пояснення до "Апокаліпсису" відображають в собі минулі праці святих отців, але в той же час вони пропущені через призму справжніх подій і сьогоднішнього життя.

На самому початку "Одкровення" розповідає про те, навіщо був написаний "Апокаліпсис", де і як його отримав апостол Іоанн Богослов. Підкреслюється важливість передбачень майбутнього, подарованих людям, щоб встигнути підготуватися до Страшного Суду.

Далі міститься послання семи церквам. Тлумачення Іоанна Богослова показує, що багато з попереджень апостола, дані ним через одкровення, згодом збулися. Так, стався крах Ефесі Церкви.

Число 7 же вказано не випадково. Воно священне і обране самим Богом. Тут же - попередження про скасування антихристом християнських свят і недільного дня. Замість цього для відпочинку буде відведена суботу. На особливе місце числа 7 вказує багато чого в Біблії і Церкви:

  • 7 Таінств;
  • 7 Вселенських Соборів в церкві;
  • 7 Дарів Святого Духа (основних) ;
  • 7 Його проявленій;
  • 7 Чеснот (основних) ;
  • 7 пристрастей (гріхів, з якими потрібно боротися) ;
  • 7 слів в Ісусової молітве;
  • 7 прохань молитви "Отче наш".

Крім того, число 7 можна спостерігати і в житті:

  • 7 кольорів;
  • 7 нот;
  • 7 днів тижня.

святий Іоанн Богослов

Про особливості "Апокаліпсису"

Церква Іоанна Богослова, настоятелем якої і є автор популярного Тлумачення отець Олег Моленко, збирає чимало прихожан, спраглих зрозуміти "Апокаліпсис". Слід пам'ятати, що ця книга пророча. Тобто все, про що вона розповідає, відбудеться, можливо, вже в недалекому майбутньому.

Важко було читати і сприймати пророцтва в минулому, але в наші дні здається, що все сказане в Одкровенні, написано для нас. І слово "незабаром" слід розуміти буквально. Коли ж це настане? Події, описані в прогнозах, залишатимуться лише пророцтвом до тих пір, поки не почнуть збуватися, а далі будуть розвиватися стрімко, потім часу зовсім не залишиться. Це все відбудеться, за тлумаченням отця Олега, який очолює храм Іоанна Богослова, з початку Третьої світової війни, коли в хід підуть всі види зброї, існуючі в світі. Про неї оповідає 9 глава "Апокаліпсису". Почнеться війна як місцевий конфлікт між Іраном, Іраком, Туреччиною і Сирією, в який буде втягнутий весь світ. А триватиме 10 місяців, спустошивши землю на одну третину від живуть на ній людей.

Чи можна без тлумачень правильно зрозуміти передбачення?

Чому "Одкровення Іоанна Богослова" так складно для правильного сприйняття навіть святим? Необхідно розуміти, що апостол побачив все описане в одкровеннях більше 2000 років тому і розповів про це доступними для того часу словами. А що стосується небесного (або духовного), то це простою мовою передати неможливо, звідси символізм в пророцтві. Загадки і зашифровані передбачення - для людей, далеких від Бога. Істинне значення усього сказаного в "Апокаліпсисі" може відкритися лише духовним людям.

тлумачення Іоанна Богослова

Ще багато і довго можна говорити про пророцтва святого апостола, але однієї статті для цього буде мало. Тлумачення не завжди вміщаються навіть у цілу книгу. Церква Іоанна Богослова (тобто апостол, як Ісус, керує нею і протегує), якою вважається сучасне православ'я, може дати до восьми різних тлумачень Святого Письма (по числу ступенів духовного розвитку). До святих вищого рівня відноситься сам євангеліст. Але таких, як він, одиниці.

Вірити чи ні прогнозам - справа кожного. Пророцтва святого апостола потрібні, щоб задуматися над своїм життям, покаятися в гріхах і боротися з ними. Необхідно бути добрішими і намагатися протистояти злу, наче це і є сам антихрист. Миру вам в душі!

Поділися в соц мережах: