Гора фавор, ізраїль, храм преображення: опис, історія


Згадки про це святому місці можна зустріти в багатьох джерелах давньої літератури. Гора Фавор – це не тільки чудовий краєвид, що прикрашає Іздрелонскую долину Ізраїлю, але і багатовікова історія. З нею пов'язують найважливіші події різних епох. І навряд чи можливо переоцінити ту роль, яку вона відіграла у розвитку духовної історії всього роду людського.

Де знаходиться

Гора Фавор, або, як кажуть на івриті, Тавор, розташована ближче до сходу від центральної частини Іздрелонской долини, в Ізраїлі. Всього за дев'ять кілометрів на південний схід від неї знаходиться Назарет, а в два рази далі в західному напрямку розкинулося Галілейське море.

гора фавор

Гора Фавор не входить в якій-небудь гірський масив або гряду, а являють собою відокремлено стоїть височина. У порівнянні з іншими вона досить невисока – 588 метрів. Схили тут пологі, а форма має м'які і злегка округлі обриси. Тому в багатьох джерелах івритське назва Тавор перекладають як "пуп", проводячи аналогію з людським органом.

Що означає назва

Історики наводять кілька версій. Назва Тавор, або, як кажуть в російськомовній традиції, Фавор, що не перекладається і приведено в Старому Завіті таким же чином. Однак є версія, яка говорить про те, що назва Тавор є похідним від слова "Табур". Останнє перекладають як "пупок". На підтвердження цієї версії наводять характерні зовнішні ознаки окремо вартої, з пологими схилами і кілька увігнутою вершиною, який і є гора Фавор.

гора фавор ізраїль

Є й інший варіант. Його автором є Тереза Петроці. Вона стверджує, що сучасна назва – похідне від імені язичницького божества Табора, який у цих місцях в доеврейскіе (ханаанские) часи протегував ковальській справі. А знайдені археологами сліди язичництва цього періоду в деякому роді підтверджують припущення.

Історії, пов'язані з горою Фавор

Уперше ця назва зустрічається в Старому Завіті. У ті часи гора Фавор являла собою кордон, своєрідний вододіл, що розмежовує три коліна Ізраїлю. Вигідне географічне положення, хороший огляд прилеглих територій робили це місце бажаним для будь-якого племені. Тому війни тут не припинялися.

Особливо яскравою є історія про битву Бедана і хацорського війська воєначальника Сисари, який очолював військо царя Іавина. Особливу роль у битві зіграла пророчиця Девора, яка спонукала Бедана на бій з Сисару, передбачаючи його перемогу над численним військом останнього. Ім'я цієї віщунки увічнене в назві села Дебур, що розкинулася біля підніжжя. Там, де гора Фавор бере свій початок.

Згадки в Старому Завіті

Про те, що це особливе місце, говорилося ще в стародавні часи – до Різдва Христового. Перший раз про Фаворі говориться, що це особливе місце, де зійшлися землі трьох племен Ізраїлю.

Також можна знайти й інші згадки, які залишилися в книгах Старого Завіту: Ісуса Навина, пророцтвах Єремії. Здавна, якщо говорили про значимість, важливості людини, то порівнювали його з тим, як велично височіє гора Фавор.

Ізраїль сьогодні являє собою сучасна держава, але, незважаючи на це, дбайливо і благоговійно зберігає свою історію, яка стала надбанням усього людства.

Про що свідчив Новий Завіт?

Як відомо з давнього християнського Передання, саме гора Фавор вважається тим місцем, де сталося велике чудо – Преображення Господнє. Однак у Новому Завіті не міститься будь-яких згадок про горі Фавор. Те місце, де сталося Преображення Ісуса Христа, точно не називається. Марк і Матвій в своїх Євангеліях згадують гору високу, але про те, що це Фавор, вони ніяких свідчень не приводять.

Тому до сьогоднішнього дня деякі дослідники богослов'я висловлюють свої сумніви з приводу того, що Преображення сталося саме тут. Більш вірогідною версією вони вважають гора Гермон.

Можливо, тут є одна з тих загадок, які оточують Біблію. І, ймовірно, весь сенс її прихований у тому, що люди повинні повірити Слову Божому, не вимагаючи при цьому жодних доказів.

Преображення Господа

Про це диво сказано чимало. Матвій, Марк і Лука в Євангеліях оповідають про це. Про Преображення Господнього свідчать старовинні ікони та фрески храмів, красиві картини і чудові історії. Увічнено цю подію славним радісним святом, яке відзначає весь християнський світ 19 (6) серпня.

Преображення Господнє на горі Фавор всі три євангеліста пов'язують з подіями, які відбулися за шість днів до нього. Саме тоді Ісус Христос розповідав своїм учням про ті страждання, які йому належить пройти. Яка непроста доля чекає послідовників, що взяли на себе його хрест. Про те, що вже скоро відкриється Царство Боже.

ісус на горі фавор

Ісус узяв із собою на гору трьох своїх самих вірних близьких за духом учнів, які були поруч у найскладніші та відповідальні моменти його життя: Петра, Якова та Івана. Зійшовши на високі схили, втомлені від підйому апостоли прилягли відпочити. Ісус на горі Фавор почав молитися. Його сяюче Божественним світлом обличчя ніби сонце, а одягу перетворилися. Тут кожен з євангелістів описує по-своєму: Лука бачить їх осяйна, Марк – білими як сніг, а Матвій каже про те, що зробилися вони як світло. Також, напевно, розійшлися б і думки бачили чудо апостолів, які спросоння не вірили очам своїм.

Христос на горі Фавор, з'явившись учням в своїй небесній славі, вів бесіду з двома незнайомцями, якими виявилися пророки: Мойсей та Ілля. Мова між ними йшла про те кінець, який чекає Ісуса незабаром.

Чому з'явилися саме ці пророки – точної відповіді немає. Але відомо, що багато з юдеїв почитали Ісуса за Іллю. Мабуть, явище останнього повинно було показати всю безглуздість припущень ізраїльтян. І бесіда Ісуса Христа з найшанобливішими серед іудеїв пророками стала ще одним красномовним підтвердженням того, що він син Божий, якому підвладне все.

христос на горі фавор

Апостолів, що бачили все це, відчули дивне присутність Божественної благодаті, охопило непереборне бажання не залишати гору Фавор. Тому Петро запропонував усім залишитися тут: побудувати житла і не повертатися туди, де правлять злість, заздрість і ненависть, несуча загрозу життю їхні вчителі.

Облік над горою Фавор




Це чудове ознаменування природою Преобаженія Ісуса. Перший раз про хмарі йдеться в Євангеліях, що описують подробиці цього чудесного події. Біла хмара, оповита всіх знаходилися на горі, було яскравим свідченням того, що тут присутній Бог. Голос, почулися раптом і який сказав, що Ісус є син Божий, якого потрібно слухати, привів апостолів у найсильніший переляк. Вони впали на землю і боялися підняти очі до неба.

Таке незвичайне явище, яке підтверджує реальність тих подій, відбувається і в сучасні часи. У свято Преображення Господа в небі над Фаворит виникає хмара. Цікавий той факт, що виникає воно виключно в православне свято Преображення і покриває собою не тільки вершину гори, але й людей. Складно знайти природне пояснення цьому чудесному феномену, оскільки в цей час року хмари тут – дуже рідкісне явище.

У чому полягає сенс Преображення Ісуса Христа?

Пошук найглибшого сенсу, закладеного в цьому чудесних подій, став для багатьох християн сенсом життя. Адже життя в Ісусі Христі неможлива без Преображення: без таїнства Хрещення, без сповіді, що приносить покаяння, без Євхаристії, що з'єднує людини з Господом.

Само Преображення є той шлях, який має пройти людина, хто вірує в Спасителя і в те, що нове перетвореного стан можливо тільки в єднанні з Господом.

Преображення Господнє на горі фавор

Преображення знаменує собою зміни, що відбуваються в людині, яка намагається піти від свого колишнього, гріховного і слабкого початку. І прагне до нового, яке сильно Божою благодаттю, чистою і праведною.

Події після Преображення

Шанування гори Фавор як місця Преображення Ісуса було покладено рівноапостольною царицею, яку в народі називали Святий Оленою. Вона в четвертому столітті спорудила тут храм, який присвятила свідкам Преображення: Петру, Іонанну та Якову.

Пізніше, вже в ХІІ столітті, сюди приходять латинські ченці. У кінці цього сторіччя просіходіт трагічна війна, в результаті якої зруйновані храми, а сама гора стає безлюдною. Лише в свято її відвідують християни, щоб звершити тут богослужіння.

І лише з кінця 19 століття схили Фавора починають привертати увагу католиків і православних. Вже в той час яскравіше позначилися відмінності між ними. Це породило суперечки про те, де знаходиться справжнє місце Преображення Христа. Тому сьогодні на горі Фавор розташувалося два храми: католицький і православний.

Католицький храм

З'явився тут наприкінці XIX століття. Розташувався він на тій території, де в XIII столітті була фортеця, побудована мусульманами. Також тут збереглися руїни храму латинських монахів, руїни монастиря візантійських часів і інші священні місця, які приховує гора Фавор. Храм Преображення являють собою найбільшу архітектурну знахідку Антоніо Барлуцці.

де знаходиться гора фавор

Художник створив тут приголомшливу своєю красою базиліку. Вона носить ім'я чудесного події – Преображення Господнього. Дорога, що веде до храму, відкриває паломникам старовинні руїни – свідоцтва минулих епох, які зберегла до наших днів гора Фавор.

гора фавор храм преображення

Храм Преображення має дві вежі, які ділять вхід в базиліку на дві частини і розташовані над стародавніми каплицями. Одна імені пророка Мойсея, а друга – Іллі. З цього місця починається величезна будівля храму, що приводить до головного місця – вівтаря. Сюди прихожан призводять спускаються вниз мармурові сходи, які відкривають найдавніше місце – руїни знаходилася тут раніше візантійської базиліки.

Православний монастир

Крім католицького, є ще один храм на горі Тавор – православний. Це грецький монастир, який також носить назву Преображення Господнього і розташувався на північний схід від.

Його історія починається з з'явився тут в середині 19 століття архімандрита Ірінаха – ченця Лаври, який оселився на горі Фавор після того, як йому було видіння про це місце. Виявивши залишки стародавнього візантійського храму, Ірина з помічником Нестором стали його відновлювати. Але довести роботу до завершення не вдалося. У 93 року Ірина помер і був похований в цих місцях. Нарешті в 1862 році храм був добудований і освячений.

храм на горі Тавор

Сьогодні в ньому три престолу, кожен з них присвячений святим і подій. Головний, центральний, названий так на честь Преображення Господнього. Саме тут знаходиться чудотворний образ Божої Матері. Ця ікона, що носить назву «Акафістна», знаменита своїм цілющим впливом на людей. Південний престол носить імена пророків Мойсея та Іллі. А північний – Григорія Побідоносця і Дмитра Солунського.

Будівництво було продовжено в 1911 році. Тут було зведено дзвіницю.

Також надбанням православного храму є печерна святиня – древній храм Мелхиседека.

Фавор сьогоднішній

Давня історія наклала свій відбиток на це чудове місце: воно завжди повниться паломниками, туристами, які бажають наблизитися до чудесного Божественному Преображенню.

Відвідування цих місць дає можливість відчути тут присутність Бога, доторкнутися до стародавніх стін храму. Цікаво не тільки прочитати, але й своїми очима побачити те загадкове хмара, що покриває це священне місце, яке з найдавніших часів називається – гора Фавор. Ізраїль свято зберігає всі святині, зібрані тут, і поважає всі релігії, які представлені в цих чудових місцях.

Поділися в соц мережах: