Хто такий пастор церкви? Життя, служіння, проповідь пасторів


У церковному лексиконі добре відоме таке слово, як пастор. Як правило, його вживають щодо священнослужителів, що грають роль духовних наставників і вихователів членів своєї громади. Про те, хто такий пастор, які його функції і в чому особливості цього служіння в різних християнських конфесіях, ми поговоримо в цій статті.

хто такий пастор

Джерела способу пастора

На Близькому Сході існує унікальна пастушача традиція. З давніх часів там випасали овець способом, відмінним від росіян і європейських реалій. Якщо нам звичний образ пастуха, що йде позаду стада і наглядає за ним, то на Сході блюститель отари йде попереду і кличе стадо, подаючи свій голос. Вівці добре розрізняють голосу і не підуть слідом чужої людини, тоді як беззаперечно слідують за голосом свого господаря. Цей образ і ліг в основу біблійного образу релігійного пастирства. Спочатку, ще в часи Старого Завіту, пастирем називали Бога, а в ролі пастви виступав народ Ізраїлю.

Історія образу пастора

Пізніше цю аналогію стали приписувати старозавітним священству, яке було уповноважене від Всевишнього вчити народ релігійним істинам і моральності. Крім цього, пастирство вважалося обов'язком ізраїльських і юдейських царів, оскільки ті були помазаниками Божими, а відповідно, були його представниками в політичному та економічному житті держави. Потім служіння пастора собі засвоїв одне галилейский проповідник на ім'я Ісус, що не мав ніякого відношення до священства, але претендував на особливу синівство Боже.

Якщо вірити тому, що написано в християнських Євангеліях, що увійшли до кодексу Нового Завіту, то Ісус говорив про себе, що він істинний добрий пастир, якого знають і слухають вівці. Цим він протиставляв себе фарисеям і садукеям - угрупованням іудейських вождів і священиків того часу, що дискредитували релігію отців в очах і народу і римської влади. Крім того, Христом були сказані дуже важливі слова, які згодом стануть характеристикою ідеалу пастирського служіння, без якої неможливо зрозуміти, хто такий пастор в християнстві.

пастор хто такий

Завдання пасторства

Отже, ми з'ясували, що в християнстві Ісус - ідеальний пастор. Хто такий цей людина, якщо залишити за дужками віру християн у те, що він був воплотившимся Богом? За професією Христос був ремісником, по життю - бродячим проповідником. Але учительство - це ще не пасторство. Він опікувався і дбав про громаду, яка його супроводжувала в мандри і ділила з ним всі печалі і радості його долі. Але це цілком природно і також не відповідає на питання про те, хто такий пастор.

Згідно самому Ісусу, істинний пастух - це такий наставник, який готовий пожертвувати своїм життям заради порятунку пастви. Це ключовий момент, який відрізняє справжнього пастора від того, кого Христос іменував найманцями. Останні, за його словами, біжать в хвилину небезпеки, залишаючи стадо на розтерзання вовкам, а істинний пастух захищає своїх овець до останнього подиху. Крім того, їм було сказано, що пастор входить в кошару через ворота прямо, а злодії роблять підкоп або перелазять через огорожу. Тому кожен, хто домагається статусу наставника в християнській громаді не в згоді з волею пасомих, а манівцями, той не пастор, а злодій.

Ще Христос говорив про вовків, які в овечій шкурі приходять в стадо. Під цим маються на увазі керівники, які використовують паству в своїх інтересах, наживаються за її рахунок, задовольняють своє марнославство і спрагу влади, не особливо-то радея про її благополуччя і потребах. Ось ці три моменти потрібно засвоїти, щоб зрозуміти, хто такий пастор церкви.

проповідь пасторів

Пастор в католицтві




У католицькій церкві пасторську роль грають три категорії людей - священики, єпископи всіх рангів і Папа Римський. Загалом-то, Папа теж, по суті, єпископ. Але в католицизмі його роль настільки унікальна і положення його настільки особливо у всіх відносинах, що про його функції можна говорити, як про абсолютно самостійному служінні. Папа вважається ні більше ні менше, а намісником Христа на Землі. Тому, будучи довіреною особою Сина Божого, він поширює свою пастирську владу на всю церкву. Принаймні, на ту її частину, яка визнає його в цій якості, а це мільярд з чвертю чоловік.

Єпископи, що з грецької мови означає «наглядачі», є пасторами в межах єпархій - церковних областей. Священики - в рамках приходу, тобто конкретної громади. В обов'язки всіх їх входить служіння меси, вчинення інших таїнств (хрещення, конфірмація, сповідь та інші), проповідь і духовне керівництво віруючих. Ось хто такий пастор в церкві, згідно загальним уявленням католиків.

служіння пастора

Пастор в православ'ї

Православ'я недалеко пішло від католицтва. Принаймні, у відношенні поняття «пастор». Хто такий Папа Римський, це, правда, окреме питання, так як православні не визнають в основній своїй масі роль, приписувану Папі в католицтві, і не мають йому свого аналога. Тому у них тільки дві категорії осіб, призваних на це служіння - священики і єпископи. Але в їх рамках воно абсолютно аналогічно католицькому.

Існує версія, що широко відоме слово «поп» являє собою абревіатуру, розшифровується як «пастор овець православних». Втім, візантійський деспотизм навчив віруючих бачити у своїх священиків та єпископів панів і начальників, деяких привілейованих церковних аристократів, що абсолютно суперечить пастирської етиці Нового Завіту, де в роз'ясненні про те, хто такий пастор, прямо стверджується, що він повинен пащі ввірене йому стадо зі страхом, лагідністю, мудрістю, не пануйте над спадком Божим. Тому традиційні звертання до єпископа як до «владиці» і «пану» виглядають на тлі смиренномудрого повчань Ісуса дещо двозначно.

хто такий пастор церкви

Пастор в протестантизмі

До таких же висновків прийшли і протестанти і просто скасували всі титули, та й саме поняття священства звели нанівець. Відразу потрібно обмовитися, що протестантських конфесій дуже багато і часом вони значно різняться між собою. Наприклад, англікани дуже близькі до католиків, тоді як п'ятидесятники, наприклад, надзвичайно від них далекі. Все це стосується і поняття пастирства.

Тим не менш, протестантський мейнстрім розглядає пастора як мирянина, обраного за згодою всієї громади на служіння слова. Це означає, що заснована завдання цих людей - проповідь. У протестантизмі немає складної ієрархії і жорсткої вертикалі влади, як в католицтві і православ'ї. Але проповідь пасторів за замовчуванням сполучається з адміністративними функціями. У цілому дане служіння має більший харизматичний відтінок, ніж в інших напрямках християнства.

Простіше кажучи, якщо в православ'ї та католицизмі священик - це пастор просто в силу свого рукоположення, навіть якщо він знаходиться, наприклад, на спокої і не несе ніякого служіння, то в протестантизмі пастором називається тільки той, хто реально виконує конкретні пастирські функції. З припиненням служіння статус пастора з людини також знімається.

Поділися в соц мережах: