Коли освячується вода на хрещення господнє?


У християнській культурі дуже велике значення має святая водохресна вода. Їй приписуються різні властивості. Освячення води на Водохреще давно набуло сакральний зміст. Багато хто дивується, як можливо додати воді зовсім інші властивості, але практично ніхто не думає про те, що вона дуже мінлива, вбирає в себе будь-які вібрації ззовні (як позитивні, так і негативні).

Коли освячується вода на Водохреще, то трапляється зміна структури води. Вона набуває більш високі вібрації, що призводить до того, що вона може зцілювати як духовні, так і фізичні немочі, а також допомогти і в інших важких життєвих ситуаціях.

коли освячується вода в святвечір

Особливість виникнення цієї дії і свята

Хрещення прийшло до нас ще з часів Ісуса Христа. Ця подія описана в текстах Святого Письма, на чотирьох Євангеліях. Отже, розглянемо детальніше, як це трапилося, де сталося Хрещення Господнє, вода якої річки омивала тіло Спасителя під час ритуалу.

Перше Водохрещення відбулося в річці Йордан, коли Ісус Христос попросив пророка Іоанна здійснити це дійство. Воно було символом очищення від гріхів, щире покаяння і віра в порятунок. Христос пройшов хрещення заради людства і прийдешнього його порятунку. Він усвідомлював важливість цієї події для людей, про що і сказав Іоанну Хрестителю.

Після того як Христос вийшов з води і помолився, був голос Господній, який говорив про те, що Він є його сином коханим. Також було зішестя духу святого у вигляді голуба. Після свого хрещення Христос провів суспільне служіння.

коли освячується вода в крещеніскій святвечір

Становлення свята Хрещення

Невідомо точно, коли освячення води на Водохреща стало традиційним ритуалом, а також коли відбулося затвердження цього свята. Проте вже в третьому столітті в "Стромат" Климента Олександрійського зустрічається перша згадка про нього. До четвертого століття день святкування був шостого січня (юліанський календар). Він будувався на спогаді, як про Різдво, так і про Хрещення Господа Ісуса Христа.

Після четвертого століття ці два свята розділили на два різних дня - Хрещення залишилося шостого січня, а Різдво Христове стали святкувати двадцять п'ятого грудня.

Спочатку хрещення християн відбувалося один раз на рік, саме на свято. Але вже до того моменту, коли Русь прийняла християнство, такого звичаю майже не існувало.

Отже, на сьогоднішній день, коли освячується вода на Водохреща, це данина тому древньому події, яка сталася за часів Ісуса Христа. У той час, коли він своїм заступництвом і жертвою прийняв на себе гріхи людства і показав шлях до спасіння для всіх.

вода на хрещення властивості

Як відбувається цей чин

Чин освячення води на хрещення в своєму остаточному варіанті був встановлений на Русі в 1681 році. Для людей це було велике свято, який всі відзначали з великим тріумфуванням і обов'язковим обмиванням в ополонці.

На сьогоднішній день це не менш урочистий свято, яке називають ще й Великим водоосвяченням. Тепер розглянемо детальніше, як відбувається цей чин, і коли освячується вода. У водохресний святвечір, перед самим днем Богоявлення, відбувається перше освячення цій благословенній рідини. Це дія присвячена спогаду про те, як хрестився сам Господь в річці Йордань, а також тому, як відбувалося хрещення оголошених.

У день самого Богоявлення відбувається спогад про саму подію. Але так як Ісус прийняв своє хрещення поза храмом, то і з'явився звичай в цей день виходити до річок і озер і здійснювати водосвяття. Ця подія ще називають "Ходіння на Йордань".

Сам же чин освячення води на Водохреща має наступні дії. Наприкінці літургії здійснюється Заамвонна молитва або прохальна єктенія. Потім настоятель в повному обладунку повинен вийти через царські врата до купелі або до джерела. Попереду ходи священосци і несуть свічки, а за ними йдуть люди, які оспівують тропарі "Глас Господній". Далі йдуть диякони і священики, а замикає хід настоятель, який несе поперед себе Хрест.

На тому місці, де належить почати водосвяття, повинен стояти стіл з чашею води і трьома свічками. Потім настоятель кадить воду, а якщо ритуал відбувається у храмі, то й вівтар, і присутніх під час обряду.

Коли освячується вода на Водохреща, читається безліч уривків з Євангелія, а також уривки з книги пророка Ісаї, з Апостольського читання. Вимовляється безліч молитов, в яких проситься про те, щоб була послана благодать на воду, щоб у результаті вона могла лікувати як духовні, так і тілесні немочі. Наприкінці обряду настоятель повинен благословити воду перстами і Хрестом, а після тричі занурити останній в рідину. При цьому він співає особи тропар "Під Йордані хрестився Ти, Господи". Обряд завершується хрестоподібним окропленням в усі сторони, а також співом стихири.

Коли відбувається ця дія

У наш час, після тривалого занепаду православної віри, з'явилося безліч забобонів з приводу "якості" води. Та рідина, яка була освячена у вечірній час, і та, яку освятили в ранковий, однакова за своїми властивостями. Отже, якщо відповідати на запитання: "Коли освячується вода на хрещення 18 або 19 числа?", То правильним буде зазначити, що немає в цьому різниці, адже чин один і той же. Благодатна сила, яка сходить на цю рідину, однакова як в Навечір'я, так і після ранкової Літургії.

коли освячується вода на хрещення

Купання в ополонці на Водохреща

Ще один обряд на Водохреща - занурення у воду в ополонці. Для його вчинення в тому місці, де буде купання, заздалегідь вирубують ополонку у вигляді хреста. Над водою священик читає чин (молитви), а після освячує воду. Традиційно занурюються в ополонку ввечері вісімнадцятого, однак, ви можете це зробити і дев'ятнадцятого числа. До слова сказати, лише в тій місцевості, де поблизу є річка або іншу водойму, відбувається освячення проточної води в підвечірок. Найчастіше це відбувається вранці, в день Богоявлення, вже після Літургії.

Хоча вода в день хрещення і має особливі властивості, але все ж під час купання слід дотримуватися правил безпеки, особливо, якщо ви вперше потрапляєте в воду. Не слід купатися, якщо ви маєте будь-які хронічні або гострі хвороби (особливо, запального характеру). Якщо ви долучаєте до цього ритуалу дитини, то слід робити це дуже обережно, після того як він вилізе з ополонки, його тіло слід добре розтерти рушником, одягнути в сухий одяг і дати випити гарячого чаю.




Також слід зауважити, що занурення в ополонку на Водохреща хоч і має цілющу силу, проте тільки цим не можна позбутися від усіх гріхів. Цей ритуал не рятує від необхідності покаянної молитви, Святого Причастя, а також Таїнства Сповіді.

свята вода в хрещення

У чому особливість води як рідини?

Тепер поговоримо про те, чим же так особлива ця рідина, якою на землі майже вісімдесят відсотків від усієї земної поверхні. Як було сказано вище, свята вода в хрещення має особливі властивості. Саме тому їй з давніх часів відводили особливу роль. У кінематографі ця тема була добре освітлена у відеофільмі "Велика таємниця води". У ньому були зняті висловлювання різних академіків і професорів про властивості цієї цілющої рідини, про те, як може змінюватися її структура під впливом різних слів, музичних композицій і навіть думок людей.

У ньому розповідається і про те, як перетворюється свята вода в хрещення. На тлі отриманих знань це не здається таким вже неправдоподібним, до того ж багато експерименти можна повторити і в домашніх умовах.

освячення води на хрещення

Що відбувається з водою Водохресний вечір

Отже, розглянемо, як же змінюється вода після Хрещення. Деякі вчені проводили аналіз цієї водички і прийшли до висновку, що після проведення обряду на виході виходить очищена вода, як ніби від срібла. Причому такою стає не тільки та рідина, над якою провели ритуал у храмі (погодьтеся, все-таки вона отримує більше срібла від хреста), але й так, яка знаходиться у великих водоймах, де проводять обряд. Священнослужителі переконані, що цей вплив молитви, а також сходження Господній благодаті.

Вода на хрещення властивості має особливі. Приміром, з чисто фізичних - це абсолютна збереження протягом року (не змінюється колір і запах). Погодьтеся, в умовах нинішнього стану води - це показник. Крім цього водичка володіє і сцілюючими властивостями, що дозволяє використовувати її в нестандартних ситуаціях.

Як використовують свячену воду. Її властивості

Після того як ви сходили до церкви і принесли додому святу водичку, її бажано зберігати біля ікон, як святиню. Вважається, що вона повинна бути в будинку кожного християнина. Так як вода на хрещення властивості має особливі, то і використовується вона в тих випадках, де звичайними діями не допоможеш.

До слова сказати, в молитві при освяченні навіть йдеться про деякі з них. Це і позбавлення від гріхів, і зцілення від недуг, і очищення від різних демонів. Дуже багато старці і святі висловлювалися з цього приводу, і не було для них більшою цілющої сили, ніж іспітимі святої води.

Її можна приймати регулярно натщесерце, малими порціями. Перед цим слід помолитися. Якщо є особлива потреба, то водичку можна пити і в інший час (теж не забуваючи про молитву). Якщо у людини є на тілі хворі місця, то нею можна їх помазувати. При необхідності, дозволяется і окроплювати житло. При всіх діях потрібно читати спеціальні молитви.

Свята вода в хрещення, при регулярному її споживанні з належною повагою і молитвою, здатна освятити душу і тіло. Людина в цьому випадку стає більш схильним до всякої чесноти, посту і молитві. До нього не може наблизитися дух нечистий, а також впливати на нього. Використовуючи її постійно вщухають бурхливі пристрасті, людина стає спокійні і врівноваженим. Відбувається очищення від зла і скверни.

За допомогою святої води можна освятити будь-яку річ в ужитку, а також безпосередньо саме житло. Деякі старці радили окропляти куштували їжу хрещенській водичкою.

Особливе ставлення до неї у наших предків було. Бабусі завжди радили вмивати малих діток водичкою, після відвідування нехороших або чужих людей. Також вона допомагала при пристріті або якщо грудничок часто заходиться в плачі без причини (слід умити водою і причастя молитву материнську). На всяко справу вона була корисна.

До слова сказати, свята вода може (іноді, але буває) прийти в непридатність. Слід зауважити, що це показник неблагочестивими життя живуть в будинку чи якийсь інший напасті. Якщо все ж таке трапилося, то вилийте цю воду в таке місце, де ніхто не ходить (наприклад, під дерево, а ще краще - в проточну воду, річку). Ємність, в якому вона містилася, використовувати більше не можна.

Правила, яких слід дотримуватися під час освячення води та купання прихожанам

У цей день для прихожан існую також і правила. У Водохресний святвечір слід утриматися від їжі до того моменту, поки не винесуть свічки після Літургії, а також поки не буде вжита свята вода. В Хрещення (та рівно, як і в інший подібний свято) слід бути доброзичливим по відношенню до інших прихожан, які не товпитися і не створювати тисняву, адже дуже багато людей приходить до храму.

Часом буває сумно дивитися на те, як мчать деякі парафіяни, щоб потрапити першими під окроплення святою водою, розштовхуючи всіх на своєму шляху і лаючись при цьому. Будьте уважні один до одного.

Перед тим, як священик вийде на освячення води, ви повинні відкрити всі ємності, які принесли з собою (вони повинні бути з широкою шийкою).

Під час купання в ополонці, особливо якщо це місце з великим скупченням народу, також слід бути ввічливими і доброзичливими. Не варто приносити і розпивати спиртні напої, оскільки це може погано закінчиться. Дотримуйтеся обережності під час занурення, не штовхає інших людей, не поспішайте. Не забувайте про виголошення молитви, перед тим як зайти у воду.

хрещення занурення у воду

Висновок

Таким чином, ми бачимо, коли освячується вода на Водохреща, відбувається велике дію. Ми отримуємо чудову рідина з особливими властивостями, яка може використовуватися в різних ситуаціях. До слова сказати, цю водичку ще так і називають "агіасма", що означає "святиня". Деякі порівнюють це диво з тим, яке відбулося з волі Господа в Кані Галілейській, коли він перетворив воду на вино.

Пам'ятаєте, коли освячується вода в святвечір водохресний, а також на наступний день Богоявлення, вона має одні й ті ж властивості. У ці два дні над нею звершується один і той же чин і снисходит однакова благодать. Використовуйте цю водичку з молитвою, зберігайте з її з благоговінням, як святиню, і тоді в усьому вам буде від неї допомогу. Не забувайте про обов'язково відвідування храму під час свята Хрещення, а також перебування на службі.

Поділися в соц мережах: