Авель і каїн: історія людства в короткому переказі


Все на світі колись відбувається вперше. Біблійна Книга Буття в четвертому розділі розповідає про те, як вперше в історії людства свершилось найбільше злодіяння. Авель і Каїн - історія першого вбивства. У ту пору нещодавно створений світ був ще юний, але вже аж ніяк не безневинний. Людську природу пошкодив первородний гріх, і народжений за образом і подобою Творця людина перекреслив в собі його подібність.

Авель і Каїн, історія

Людські пороки - винуватці всіх злочинів

Каїн і Авель - історія, яка з тих пір повториться незліченну кількість разів, в найрізноманітніших варіантах. Довгою низкою потягнуться нескінченні вервечки вбивць і їх жертв. Якщо ж вдуматися, то жертвами можна назвати і тих, хто поліг від злочинної руки, і тих, хто пішов на це злодіяння. Останні, як правило, жертви своїх похмурих душевних пристрастей. Киплячі в них жадібність, злість, заздрість і інші породження сатани - ось справжні винуватці злочинів.

Вигнані з раю

Але повернемося до сторінок Біблії, на яких перед нами постає історія про Каїна й Авеля. Після того як Адам і Єва були вигнані з раю, вони опинилися в світі, який був дуже схожий на той, де живемо ми всі. Схожість полягала в тому, що, як і ми, його мешканці зробилися смертні, схильні до хвороб і старості і вперше дізналися, що таке страждання. Крім того, в цьому світі не було нічого дармового, все треба було заробити важкою працею. Незабаром у них народилися сини - Каїн і Авель.

Каїн і Авель, історія

Історія, розказана в Біблії, починається з того, що кожен з них обрав своє терені в житті. Старший - Каїн - став хліборобом, а його молодший брат Авель - пастухом. У братів не було сумнівів у питаннях віри, так як буття Боже уявлялося для них очевидною реальністю, і коли підійшов час жертвопринесення, то кожен з них приступив до нього з щирим бажанням догодити Всевишньому. Обидва поклали на жертовник плоди своїх праць: Каїн - початки врожаю, а Авель -первородного агнця зі свого стада.

Авель і Каїн: історія знедоленою жертви

Нам не дано осягнути ті мотиви, з яких Господь зволів жертву Авеля жертві, принесеної його старшим братом, але сталося саме так. Каїн же замість того, щоб смиренно схилитися перед волею Божою, виповнився заздрістю і почуттям ураженого гордині. Він навіть спохмурнів особою і змінився зовні. У Святому Письмі говориться, що Господь намагався його напоумити і відвернути злі помисли. Він буквально попереджає його, що людину, не доброчинця, підстерігає гріх, але навіть у цьому випадку він повинен знайти в собі сили утриматися від нього.




Історія про Каїна й Авеля

Авель і Каїн - історія відповідальності людини за свої вчинки. Кожного з нас в якісь моменти життя підстерігають спокуси, але одна справа - бажати чогось, і зовсім інша - дати волю своїм бажанням. Каїн дозволив зародився в душі його гріха повністю оволодіти собою. Вибравши момент, коли, на його думку, не було свідків, він убив Авеля.

Будь-яке вбивство - гріх, але пролити кров рідного брата - грішно подвійно. Мабуть, почуття злості настільки скаламутили розум Каїна, що йому і в голову не прийшло, що немає на світі такого місця, де можна сховатися від очей всевидючого Бога. Не було в той страшний момент поруч людей, але Дух Божий незримо присутній.

Останній шанс покаятися

Історія про Каїна й Авілі, хто кого вбив

Злочин свершилось, але всемилостивий Господь і тут не позбавляє нещасного Каїна останньої надії на прощення. Своїм питанням: «Де Авель, твій брат?» - Він дає йому можливість зізнатися в скоєному і принести покаяння. Але гріх вже цілком опанував вбивцею. Відповідаючи, що не знає, де його брат, він бреше самому Богу, тим самим остаточно пориваючи з ним. Авель і Каїн - історія двох братів, рідних по крові, але настільки різних за своїм душевним улаштуванню. Єдиноутробні брати, що стали символами праведності й гріха. Ця сюжетна лінія знайде в світі нескінченне продовження.

Покарання - суворе і неминуче

У покарання Господь проклинає Каїна і прирікає його на вічні поневіряння по землі і на вічну відторгнутість. Він навіть мітить вбивцю особливої метой, яка іменується каїновою печаттю, для того щоб кожен зустрічний знав, хто перед ним, і не посмів відняти у нього його знехтувану життя. Глибокий філософський зміст несе в собі біблійна історія про Каїна й Авеля. Хто кого вбив - вульгарне спрощення проблеми, закладеної в цьому уривку Святого Письма. У даному випадку важливі спонукальні причини, що штовхнули на злочин, свідомість відповідальності за свої вчинки і борг спротиву гріха, а також неминучість розплати за скоєне.

Поділися в соц мережах: